Sykling er en fantastisk hobby, og en lidenskap du kan dyrke i alle aldre og i alle stadier av livet. Det er imidlertid ikke en billig hobby. Det er kanskje ikke uten grunn at det er nettopp mange godt voksne menn i gode jobber som hvert år blir bitt av utstyrsbasillen innen denne sporten. Du kan lett svi av flere titalls tusen kroner på sykkel og tilbehør – og det er alltid noe nytt og bedre like rundt hjørnet.
På denne siden brenner vi imidlertid for at du skal kunne drive med favorittsporten din uansett økonomisk utgangspunkt, og vi er klare for å hjelpe deg på vei med noen gode tips og triks som kan gjøre hobbyen ditt litt rimeligere. Her er våre beste råd:
- Se på sykkelen som en investering. En sykkel av et godt merke og av god kvalitet kan vare lenge, og har god salgsverdi på bruktmarkedet senere. Dersom du vet at du skal holde på en stund, eller du allerede er dreven, kan det være verdt å investere i noe som varer framfor å kjøpe noe som må byttes ut etter kort tid. Billig utstyr blir nemlig fort dyrt i lengden.
- Se etter startfinansiering. Dersom du vet at sykkelen har god bruktverdi, kan du vurdere å ta opp et lån for å finansiere sykkelen. På centum.no kan du finne flere typer lån som kan hjelpe deg på veien. Tenk at en god sykkel som blir mye brukt er en investering ikke bare rent økonomisk, men også helsemessig. God helse lønner seg på mange måter, og vil betale seg i mange år framover.
- Undersøk om du kan gjøre tilpasninger lokalt. Noen ganger koster sykkelen mye, grunnet spesielle fabrikkdetaljer tilpasset dine behov og din profil. Kanskje er det noen du kjenner som kan utføre disse tilpasningene for deg? Dette vil du fort spare noen tusenlapper på. Dessuten er det lettere om du trenger ytterligere justeringer i etterkant, da hjelpen er nær.
- Pass godt på utstyret ditt! Dette er kanskje det viktigste rådet hva angår sykkel og økonomi. Vær varsom med hvordan du behandler sykkelen, oppbevar den innendørs og tørk av den etter bruk for å unngå rust. Lås den fast på trygge steder, og utfør vedlikehold jevnlig framfor å vente til sykkelen er et totalvrak. Tar du godt vare på sykkelen vil du ha glede av den lenge, og du vil holde videresalgsverdien oppe dersom du skulle få behov for å selge den.
- Unngå å sammenligne deg med andre. Det vil alltid være noen som har bedre, nyere eller dyrere utstyr enn deg. Fokuser på hva du trenger, ikke hva som er «kjekt å ha». Dette gjelder særlig i starten, da utbyttet ditt av ekstrautstyr vil være mindre enn for en profesjonell syklist.