Sykkel har alltid vært utbredt og populært i Norge. Langs landeveien, på turstier og i egnede områder i naturen er syklister et vanlig syn. Det som kanskje kan virke litt nytt og uvanlig er at syklene også inntar alpinbakkene, både på sommers- og vinterstid. Om ikke lenge kan det hende det står sykler mellom ski, staver og snowboard når festen starter på kveldens afterski.
Kongen av afterski
Om du kommer på ski, snowboard eller sykkel, så er alle like velkommen på afterski i den norske fjellheimen. Rent bortsett fra fottøyet så er utstyret mye det samme uavhengig av foretrukket framkomstmiddel, og det er da ekstrautstyret blir vesentlig om det er ønskelig å stikke seg ut i mengden. Selv om det er begrepet after ski som benyttes, er ikke nødvendigvis flertallet av deltakerne drevne alpinister. Partyfaktoren er høy, og det er mange morsomme kostymer å se blant toppluer og dunjakker.
For noen er opplevelsen av frisk fjelluft, snø under skiene, eller hjulene, og spenningen av å stupe ned bratte heng det viktigste. For andre ligger spenningen i årets råeste afterski, hvor forberedelsene er gjort lang tid i forveien. Med glitterparykker i blått eller gull, undulatdrakter, glowstick-briller og selvlysende hansker, blir festen en salig blanding av slalåmstøvler og discofeber.
Det er mange som kjemper om å være partykongen på afterski, og med høy skålefrekvens og raske basstoner er det lett å bli revet med på alle de riktige måtene. De største alpinanleggene har legendestatus med sine arrangementer etter at bakkene er stengt for dagen, og plassene begynner å fylles opp lenge før den tid. I nødstilfeller kan det være en tanke å ha nødvendig utstyr til gjennomføring av eget afterski på hytta om det skulle være fullt.
Slalåm og party på sykkel
Flere og flere alpinanlegg har nå altså åpnet for syklister i utvalgte traseer. Med sykler tilpasset forholdene man møter i en snø- og islagt bakke ned en fjellside i januar, kan elleville hastigheter oppnås. Sammen med farten og utsikten over vakre, snøkledte daler og fjell, kan adrenalinrusen forsterke opplevelsen flere hakk.
Riktig sikkerhetsutstyr er selvfølgelig veldig viktig, men utover det står man helt fritt til å velge bekledning og kan fint passe både i bakken og på afterski. Som på afterski er sterke farger alltid en fordel, både for synlighet i bakken og it-faktoren på festen. Det er bare kreativiteten og fantasien som setter begrensninger, og det er jo en kjensgjerning at de to kan boble over når fjellheimen åpenbarer seg.
Det kan være en ukjent tanke for mange å skulle sette seg på sykkelsetet på toppen av en alpinbakke, men for de som liker å utfordre seg på sykkelsetet kan dette være en fin måte å kombinere det beste fra to forskjellige verdener.