Forevige minnene med actionkamera

Foto er blitt en viktigere og viktigere del av alles hverdag, og det kan man nok takke blant annet sosiale medier for. Det er moro å kunne dele smått og stort med andre via Instagram eller andre nettsamfunn. Samtidig har denne iveren etter å dele på sosiale medier blitt en industri, og et mektig våpen for reklamebransjen. Hvem har vel ikke forsøkt å få til stilige bilder fra alpinbakken, fargerike minner fra nyttårsraketter og mere til med mobilen eller et vanlig kamera, etter å ha sett proffenes flotte bilder? Det går normalt sett ikke helt etter planen, men heldigvis har det nå kommet en løsning for de som vil ha bilder med litt “fart og spenning”. De siste årene har det kommet flere og flere actionkameraer på markedet. Disse har lenge vært brukt på enkelte områder, men har ikke vært like tilgjengelige for mannen i gata. De siste årene har de derimot blitt det, og en rekke nye modeller og funksjoner er nå lette å få tak i.

Lag de proffe filmene selv

De første årene actionkameraene kom på markedet var utvalget ganske lite. Nå har nesten alle de store teknologifirmaene, som blant annet Sony, kommet med denne typen kamera. Det er ikke meningen at disse små kameraene skal erstatte et virkelig profesjonelt videokamera eller fotoapparat. Disse er designet for å fylle tomrommet når det gjelder å fange video i fart, og slik at hvem som helst skal kunne bruke dem. Actionkameraer er små og dermed lette å ta med seg nesten hvor som helst. De kan også festes på forskjellige ting. Mange har tatt dem i bruk sammen med droner for å lage videoer tatt ovenfra. Andre fester dem på terrengsykkelen for å filme under sykling. Noen bruker dem til og med under vann. Dette er nemlig et kamera som skal tåle juling og vann uten å bli ødelagt, i motsetning til de fleste mobiler og kameraer. Samtidig som det har kommet flere og flere modeller å velge blant, har det dukket opp nye funksjoner og apper. Dermed har man muligheten til å redigere filmene på en enkel måte. Det beste med at det nå har kommet flere modeller er at den økte konkurransen har presset prisene nedover.

Å finne et kamera

Har man vurdert å kjøpe et actionkamera, er det kanskje enkelte ting som bør vurderes i forkant. På samme måte som når man for eksempel skal låne penger til båt hos sambla og vurderer låneprodukter opp mot hverandre. De forskjellige modellene ligner på hverandre, men funksjonene kan være forskjellige. I enkelte tilfeller er forskjellene små, andre ganger ikke. Det er en god idé å sjekke spesifikasjoner, som for eksempel bitrate i forhold til bildekvalitet, bildestabilisering, om det skal ha en skjerm og om man trenger GPS eller andre sensorer. Samtidig må man se på om en ønsker tilkoblinger til mobilen eller PC’en. Ønsker man kun Wi-Fi eller Bluetooth også? Det kan virke overveldende å holde styr på alle disse begrepene dersom actionkamera er et ukjent begrep. Heldigvis finnes det mange som allerede har gjort disse vurderingene for oss. Det finnes en rekke gode tester på nett, som også kommer med anbefalinger. Her er det bare “å kaste seg ut” i den nye actionverdenen!