De beste fjellturene i Norge

 

Vi nordmenn er heldige som har så utrolig mye flott natur rundt oss, og i tillegg blir stier og veier vedlikeholdt og preparert slik at vi skal kunne bruke deg vinter som sommer. Det finnes mange ulike typer turer å velge mellom, og generelt sett kan man dele opp turer i lettere og tyngre turer.675px-gjende_from_besseggen

Blant de lettere turene finner vi den kjente og kjære Preikestolen. Denne turen tar mellom fire og frem timer, hvor man starter fra Prekestolen Fjellhytte og ender opp med et vista 604 meter over den vakre Lysefjorden. Selve turen er ikke så vanskelig å gå, og man blir belønnet med en helt spektakulær utsikt på toppen. En annen tur som egner seg for de som ønsker seg en litt lettere tur er Gaustatoppen. Her kan man kjøre opp til Stavro og parkere bilen, og derifra er det kun en tre timers tur opp til toppen. Har man litt flaks bruker man ikke mer enn to timer ned igjen. Avhengig av hvor langt unna man bor kan det eventuelt være lurt å booke seg inn hos Gaustatoppen Turisthytte.

Ønsker man litt mer utfordring finnes det også turer som byr på varierende vanskelighetsgrad. En a de mest spektakulære av disse er Galdhøpiggen. Galdhøpiggen på 2469 meter er Norges høyeste fjell, og fra toppen har man en helt utrolig utsikt over Jotunheimen. Det er mulig å starte enten fra Juvasshytta eller Spiterstulen, og for den enkleste turen bør man velge start fra Juvasshytta.

For de som er ute etter skikkelige utfordringer er det kanskje på tide å prøve seg på Besseggen. galdhopiggen_2004Denne turen ligger også i Jotunheimen, og byr på fantastiske utsikter og noen heftige stigninger og smale stier. Man går som regel fra én side til den andre, og turen tar gjerne mellom 7 og 8 timer. Akkurat denne turen passer kanskje ikke for dem med høydeskrekk, ettersom de høyeste partiene er rimelig luftige på de smale stiene.

Uansett hvilken tur man velger er det viktig at man forbereder seg godt og at man ikke tar seg vann over hodet. Sikkerheten må alltid stå i høysetet.